Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ

Frikadellenwedstrijd 2004

Zwitser wint frikadellenwedstrijd


Op vrijdag 10 oktober was Hooglanderveen voor de 5e keer in successie the frikadelcapital of the world. Wie eet de meeste frikadellen in één uur en houd ze daarna een uur binnen? Ook ditmaal waren de deelnemers uit heinde en verre gekomen om het gevecht aan te gaan tegen de maag. Zo was er o.a. een kok uit Brabant, vaste deelnemer Marco Sterk uit Gorinchem en iemand uit Groningen. Meestal hebben de deelnemers wel een relatie met iets of iemand uit Hooglanderveen, deze Groningse deelnemer was moederziel alleen met de trein en de bus naar Hooglanderveen gekomen. Een echte topatleet die blijkbaar alle wedstrijden afloopt. Dit jaar konden we zelfs spreken van een europees kampioenschap met de deelnamen van Eric de Gigant uit Zwitserland. Toch kwamen de meeste deelnemers uit lokale dorpjes die eindigen op “veen” Hooglanderveen, Holkerveen, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Om half 9 werden alle deelnemers met hun eigen hymne voorgesteld aan het publiek. Aan evergreens als “wij zijn de jongens van de bouw” en “wij zuipen in Spanje” werd soms de achtergrond van enkele deelnemers duidelijk. De bouwvakkers hadden een behoorlijk aantal supporters meegenomen. Ook het kanon van de vrijwillige brandweer uit Hoevelaken was met zijn hele korps genomen. Samen met o.a. de biljard club van Marco Sterk, enkele kijkfans uit Utrecht en een aantal nieuwsgierigen uit Hooglanderveen was de Dissel goed gevuld.


Het lijkt allemaal zo simpel, een handje vol mensen even een uurtje frikadellen laten eten en na een uurtje de prijs uitreiken. Zo simpel gaat dat dus niet. Bierproef vereniging PQDQ is enige maanden bezig met het regelen van deelnemers, sponsors, persberichten en mannetjes op de juiste plek. Zo is er een drie koppige jury, zijn er zeven tellers, twee presentatoren en een floormanager die oa de belangrijke taak heeft voor de frikadellendistributie. De hele wedstrijd is natuurlijk één grote flauwekul maar wel een strak en goed georganiseerde flauwekul.


In de afgelopen vijf keer hebben er al heel wat eetmethodes de revue gepasseerd. Toch konden we ook dit jaar weer genieten van een nieuwe tactiek. Eric fileerde de frikadellen om ze vervolgens in stukjes, zonder te kauwen, naar binnen te sleurpen. Volgens zijn methal coach begonnen ze bij 13 stuks tegen te staan waarna werd overgestapt op mayonaise als glijmiddel. Een andere boeiende variant werd gehanteerd door Marco Sterk. Hij kwakte de gehele frikadel in een enorme plas appelmoes waarna de staaf smakelijk naar binnen werd gepropt. Marco, toch een deelnemer die de sport serieus neemt, had de week ervoor geoefend en was toen tot 18 stuks gekomen. Over het algemeen werden de gefrituurde gehaktstaven in zijn geheel, in stukjes, met en zonder mayo en als speciaal naar binnen gewerkt. Terwijl de deelnemers smakelijk aan het dineren waren werd het publiek vermaakt met de amusante presentatie van Erik en Huub. Tussendoor werd op het fraaie scherm van de Dissel een videoclip getoond met de muzikale frikadellentop drie. Dit jaar geen wijzigingen in de top drie zodat Sjeff Hoelepaper met “moeder ik lust een frikadel” weer op nummer één stond. Ook bij het dit eetfestijn geldt: zien eten doet eten, en dan vooral bij het publiek. Terwijl de deelnemers moeizaam zaten te kijken naar drie stukjes van frikadel nummer 12 ging er geregeld een blaadje frikadellen speciaal naar de supporterstafel. Vijf minuten voor tijd gingen er bij sommige nog een delletje naar binnen, met appelmoes, puur op karakter. Na het signaal van de jury begon het lange wachten. Een uur moesten de deelnemers de boel binnen houden. Voorgaande jaren werd er nog wel eens een bodempje van de emmer bedekt, of het toilet verwent met een nieuwe aroma, dit jaar bleef alles gelukkig in de maag. Om elf uur maakte de organisator de winnaar bekend. Nummer drie, met 16 frikadellen werd Harry Stitselaar uit Hoevelaken De tweede plek werd ingenomen door veteraan Marco Sterk met 17 frikadellen. De eerste prijs werd in beslag genomen door de Eric Fornaro uit Zwitserland met 18 frikadellen of te wel ruim anderhalve kilo vlees. Hij mocht naar huis met een doos van 40 frikadellen, 2 liter frituurvet, 2,5 liter mayonaise, de gouden frikadel en natuurlijk de kussen van miss Frikadel. Later begrepen we dat hij de frikadellen in Holland heeft moeten achtergelaten. Naar Zwitserland mag je maar 500 gram vlees meenemen en een doos van 40 frikadellen is dan vlees smokkelen. Hiermee kwam een einde aan een zeer geslaagde avond. Mede dankzij de medewerking van de Dissel, mooi Hooglanderveen, bierproefvereniging PQDQ, het gezellige publiek en natuurlijk de frikadellengladiatoren is het weer een succesvol verlopen.


De voorzitter