Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ

Frikadellenwedstrijd 2000

Erik Booms grote winnaar kampioenschap frikadellen eten


Al bijna 7 jaar proeven wij van de bierproefvereniging PQDQ eenmaal in de maand bijzondere biertjes. De laatste twee jaar wordt de smaak geneutraliseerd met 3 à 4 frikadellen. We wisten dat het Nederlands record staat op 23 frikadellen en vroegen ons af hoeveel de gemiddelde frikadellenkoning uit de kennissenkring op zou kunnen. Dit wereldvraagstuk leidde uiteindelijk tot het organiseren van de eerste open Hooglanderveense kampioenschappen frikadellen eten. Wie eet er de meeste frikadellen in 1 uur?


Toen bekend werd dat dit spektakel georganiseerd ging worden melden zich spontaan al een aantal liefhebbers aan. Daarnaast werd er in de voetbal-, tennis- en bedrijfskantines druk gediscussieerd over dit culinaire eetfestijn. Sommigen vonden het walgelijk, anderen hadden liever kroketten maar bijna iedereen vroeg zich af waar voor hem de grens zou liggen. Tevens werden hele strategieën bedacht om zoveel mogelijk frikadellen te kunnen consumeren. Zo was er de Holle-Bolle-Gijs tactiek: je zo snel mogelijk volproppen tot je maag zegt : "Hallo, stoppen nou!". Een andere strategie was de Rondje-32-blank tactiek: in een gelijk tempo gewoon dooreten. De meest bizarre tactiek was de Chinese-rijsttafel tactiek: eerst flink chinees eten want na een uur heb je meestal weer honger. Ook de poster in de buurtsuper lokte de nodige reacties uit. Men vond de foto te ranzig. Toch heeft de enige vrouwelijke deelnemer, Miranda van de Grift, in de buurtsuper de nodig tips gekregen om de wedstrijd succesvol te volbrengen. Voor aanvang moest je witte brood eten want dan zou je het vet in de frikadellen beter kunnen verwerken. Zo waren alle deelnemers bezig met hun voorbereidingen en keek we allemaal uit naar dit frikadellenfestijn.


The day of the match waren 18 deelnemers, 1 dame en 17 heren, naar dorpshuis de Dissel gekomen. De helden van de vette hap kwamen niet alleen uit Hooglanderveen maar ook uit Hoogland, Amersfoort, Bunschoten en Alkmaar. Om iets over half 9 was het dan zover : Paul de Vre had de tafel sfeervol ingericht, het vet was warm, de deelnemers verrekten van de trek en de Dissel stroomde langzaam vol met toeschouwers.


Na een woord van welkom door de voorzitter werden alle deelnemers één voor één voorgesteld, begeleid door een eigen gekozen kampioenshymne. Met o.a. het thema van the A-team, Hand in hand kameraden, Marco Borsato en We will rock you probeerden de deelnemers zich op te laden voor de grote strijd. Mister X had zelfs een cape aan met een frikadelspeciaal op de achterkant geborduurd. Om negen uur was het dan zover. De frikadellen werden door hoofd catering R. Ossendrijver plechtig binnengedragen en na het startsein van hoofdscheidsrechter J. van Beek konden de deelnemers uitgehongerd aanvallen. Let’s eat frikadellen!


De meeste strijders begonnen te eten alsof hun leven ervan af hing. De eerste frikadel was al na 1 minuut naar binnen gewerkt. Velen hanteerden de Holle-Bolle-Gijs techniek. Binnen 25 minuten hadden sommigen er al tien in de maag zitten. De juryleden gaven aan wanneer een frikadel doorgeslikt was en hoofdscheidsrechter noteerde de tijd in de computer. De frikadellen werden naturel geserveerd en mochten door de deelnemers zelf opgefleurd worden met saus en uitjes. De meeste kozen ervoor om de frikadel in stukjes te snijden en kaal, of met een bescheiden hoeveelheid mayonaise, te consumeren. Een enkeling promoveerde zijn/haar frikadel tot een frikadel speciaal en zou daarmee eigenlijk in de zware categorie moeten vallen. Na een stuk of 8 frikadellen kwam voor vele toch wel de man met de hamer. Het kwam nu op karakter aan. Mede door het leuke commentaar van H. van de grift en E. Stapelbroek was het voor de toeschouwers een mooi schouwspel. De ene deelnemers propt vrolijk door terwijl de andere al een kwartier moedeloos naar 2 stukjes frikadel zit te kijken. Een deelnemers sopte van wanhoop zijn frikadel in het water om hem beter te laten glijden en een ander was zijn frikadel aan het prakken.


Na een uur was het zaak voor de deelnemers om hun maag nog een uur inbedwang te houden. Het voor de tweede maal over de tong laten gaan van de reeds geconsumeerde frikadellen zou immers onherroepelijke diskwalificatie betekenen. Dit was een mooie gelegenheid om de net geleverde prestatie te evalueren. Enkele deelnemers waren ietwat teleurgesteld in hun opgepeuzelde aantal en gaven de kwaliteit van de frikadellen de schuld. Vooral laatste frikadel.


Na 60 spannende minuten was dan de uitslag bekend. Miranda had, heel verrassend, gewonnen bij de dames met 6 frikadellen (speciaal). De derde plaats werd behaald door de 14 jarige Kevin Scheepsbouwer met 13 frikadellen. De tweede plaats was voor de gevaarlijke outsider John van Asselt met 14 frikadellen en de grote kampioen van de eerste open Hooglanderveense kampioenschappen frikadellen eten was Erik Booms. Erik had in een uur 16 frikadellen geconsumeerd. Tijdens de wedstrijd had hij het even moeilijk maar alles ging goed en als terechte winnaar mocht hij de Gouden Frikadel in ontvangst nemen. Naast de begeerde wisselbeker kreeg bij ook nog een prijzenpakket bestaande uit een Aviko frites t-shirt, een doos van 40 frikadellen, 2 liter frituurvet en 5 liter mayonaise.


Na de prijsuitreiking kon de organisatie zeer tevreden terugkijken op deze eerste kampioenschappen. Volgend jaar komt er zeker een vervolg dus het trainen kan beginnen. Misschien wordt het wel een demonstratiesport tijdens de olympische spelen van 2004.